Zece lucruri pe care trebuie să le știi înainte să-ți cumperi casă: la ce să fii atent, ca să nu fii păcălit
A-ți cumpăra o casă este mai complicat decât ai crede. Achiziția unei locuințe nu înseamnă doar un contract de vânzare-cumpărare, ci un întreg proces. Începi prin a căuta oferte, vizionezi case sau apartamente, compari prețurile, și așa mai departe. De aceea, nu trebuie să te grăbești când ai de luat o decizie referitoare la confortul tău pe termen lung.
Bula imobiliară a „explodat” în România. La prima vedere, anul 2022 începuse bine pentru piața de imobiliare din România. Vânzările păreau să meargă în sus atât la case, cât și la apartamente, cu un trafic masiv pe site-urile de imobiliare, românii fiind dornici să analizeze piața și, în același timp, să-și calculeze opțiunile.
Cu toate astea, analizele de retrospectivă a pieței imobiliare din România pe 2022 au arătat că perspectivele erau departe de a fi optimiste. După ce anul a început foarte bine pe partea de achiziții, cererea s-a temperat pe parcursul anului, ajungând ca interesul să fie mai mult pe chirii, având în vedere impredictibilitatea dobânzilor bancare și explozia ratelor pentru majoritatea românilor cu ipotecă.
Nici anul acesta nu pare mai potrivit pentru astfel de achiziții. Se adună nori negri pe cerul românilor care visează să își cumpere o locuință. Deși, din păcate, anul 2023 s-ar putea să fie unul dintre cei mai nepotriviți pentru astfel de investiții, iată câteva sfaturi înainte de a „bate palma“ cu vânzătorul.
Infrastructura rutieră
Primul și poate cel mai important lucru este infrastructura rutieră. Este important să poți ieși/intra ușor în cartier cu mașina, să poată intra ambulanța, să poată interveni pompierii în caz de incendiu. Evident, strada trebuie să fie asfaltată, apoi aceasta trebuie să fie generoasă, adică să încapă fără probleme două mașini în paralel, inclusiv două mașini mari, de exemplu un autobuz sau o mașină de pompieri.
Iluminatul public și rețeaua de apă și canal
Este important, de asemenea, ca blocul să fie racordat la rețeaua de apă și canal. Nu vrei ca, atunci când plouă, să îți fie inundată strada pe care locuiești și să nu poți nici să ieși din casă. Sau, mai rău, să nu vezi pe unde mergi noaptea, când ajungi acasă.
Centrala de bloc
Centrala de bloc constituie un avantaj. O bună parte din blocurile noi s-au construit cu centrală de apartament. De asemenea, știm cu toții cum dă Radet căldură în București, iarna. De asemenea, trebuie să iei în considerare și prețurile la gaze din ultima vreme.
Transportul public
Chiar dacă ai mașină, trebuie să fii conștient că vor fi ocazii în care nu o vei putea folosi, din anumite motive. Așa că e important să ai o stație de autobuz sau metrou în apropiere. Mai mult, știm cu toții că metroul este cel mai rapid mijloc de transport din București.
Sistemul electric
Dacă vrei să cumperi o casă ceva mai veche, trebuie să ai în vedere că aceasta ar putea avea un sistem electric învechit, care să nu poată suporta prea multe dispozitive electronice în același timp. Asta din cauză că sistemul electric al casei a fost pus la punct pe vremea când nici nu existau atâtea electrocasnice și gadgeturi.
Ventilația
Ai grijă ca filtrul aerului condiționat și ventilația casei să funcționeze în parametri normali. În caz contrar, în zilele calde de vară te-ai putea trezi cu mirosuri neplăcute în întreaga locuință.
Verifică actele casei
Cu ajutorul unui avocat sau al unui notar, verifică dacă actele casei sunt valabile şi sunt corecte. Uită-te şi pe cadastrul casei şi extrasul de carte funciară, pentru a te asigura că respectiva casă nu are probleme juridice.
Pune-ți finanțele în ordine
Dacă vrei să accesezi un credit imobiliar pentru a cumpăra casa, va trebui să fii cu finanțele în ordine, atunci când te adresezi unei bănci. Indiferent că iei un credit imobiliar sau folosești economiile personale pentru cumpărarea unei case, investiția este substanțială. Așa că cel mai bine e să parcurgi lista cu criterii și să te asiguri că locuința pe care vrei s-o cumperi le întrunește pe cele mai importante dintre ele.
Costurile de întreținere
Acestea reprezintă totalitatea cheltuielilor pe care le ai de efectuat pentru a întreține locuința. Pe lângă utilități, cheltuielile comune pot avea un impact major în bugetul tău personal.
Fii atent la vecini
Lângă ei vei sta mereu după ce te vei muta. Încearcă să mergi să vizitezi proprietatea la diverse ore, întreabă la asociație ce fel de vecini vei avea, ca să nu te trezești că ai mereu manele la maxim.